Klimaatregeling - vloerverwarming
Wat is vloerverwarming?
Vloerverwarming is een verwarmingssysteem waarbij de warmte wordt afgegeven door kunststofleidingen die in de vloer worden verwerkt. De warmteoverdracht gebeurt door straling van het vloeroppervlak naar de omgeving. Bij vloerverwarming komt de vrijgekomen warmte vrij in alle kanten: zowel naar boven als naar beneden. Door het plaatsen van isolatiemateriaal kan er voorkomen worden dat de warmte naar de verkeerde plekken straalt. Zo houdt u onnodig warmte- en energieverlies van uw vloerverwarming tegen.
Wat zijn de voordelen?
- De warmte die bij vloerverwarming vrijkomt is stralingswarmte, een warmte die door de meeste mensen als zeer behaaglijk wordt aangevoeld. Omdat de relatieve luchtvochtigheid beter op peil blijft en geen stofdeeltjes vrijkomen, is stralingswarmte ook gezonder. Bijkomend voordeel is dat geen radiatoren nodig zijn en de wanden dus vrij blijven.
- Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verwarming over de gehele oppervlakte en benadert zo de ideale situatie
- De gevoelstemperatuur voelt hoger aan waardoor u ook weer energie bespaart
- Temperatuurverschillen in huis zijn aanzienlijk minder bij het gebruik van vloerverwarming
- De luchtvochtigheid blijft in de verwarmde ruimte op peil
Waar kan ik vloerverwarming plaatsen?
Vloerverwarming kan je vrijwel overal toepassen. Het is echter wel zo dat een vloerbedekking goed uitgekozen moet worden. Als er gebruik wordt gemaakt van een vloerbedekking die de warmte maar langzaam doorlaat, dan wordt het effect van de vloerverwarming verminderd.
Vloerverwarming is ideaal in combinatie met tegels omdat die de warmte niet tegenhouden en goed kunnen opslaan. Parket kan ook, maar weet wel dat hout de warmte meer tegenhoudt dan andere materialen en het dus langer duurt eer de kamer is opgewarmd. De ene houtsoort leent zich ook beter dan de andere. Electro-klima heeft voor uw verbouwing –als nieuwbouwprojecten het gepaste systeem.
Welke systemen zijn van toepassing?
Het nat systeem, hierbij worden verwarmingsbuizen rechtstreeks in de chape gelegd. Droge systemen, hierbij worden de buizen geplaatst in een voorgevormde constructie van piepschuim of polystryleen. De buizen worden aangebracht in gootjes van aluminium of metaal, waar ze de ruimte hebben om uit te zetten en in te krimpen. Omdat de buisjes hun warmte niet naar beneden zouden afgeven is het een absolute noodzaak dat de vloer goed wordt geïsoleerd. Bij droge systemen zijn de voorgevormde panelen vaak gemaakt van isolerend materiaal. Ook randisolatie is belangrijk. Die zorgt ervoor dat geen koudebrug kan ontstaan tussen de vloer en de buitenmuur.